Петро-Павловский кафедральный собор г.Симферополь - Святитель Иоанн, епископ Суздальский
Выделенная опечатка:
Сообщить Отмена
Закрыть
Наверх

Святитель Иоанн, епископ Суздальский

Святитель Иоанн, епископ Суздальский, с юных лет поступил в один из монастырей города Суздаля. За добродетельную и смиренную жизнь святитель в 1350 году был поставлен первым епископом Суздальским и Нижегородским. Епископ Иоанн удостоился великой милости Божией: во время Божественной литургии Суздальский князь Борис Константинович видел, как Ангел Божий сослужил святителю. Святитель Иоанн известен своей любовью к беднякам и больным; за бедных он ходатайствовал перед князьями об уменьшении налогов, для больных устраивал богадельни и больницы. Много заботился святитель о просвещении христианской верой языческой мордвы. После присоединения Суздаля к Московской митрополии святитель Иоанн принял схиму и удалился в Боголюбский монастырь. Там он жил уединенно и мирно скончался. У гроба святителя засвидетельствованы многочисленные исцеления.

Память свт. Иоанну отмечается 15/28 октября.

Тропарь святителей Иоанна и Феодора Суздальских

глас 8

Яко апостолом единонравных учителей Суждальския страны,/ и целителей душ и телес премудрых,/ и служителей Богу благоприятных,/ к ракам честных мощей ваших притекающе,/ ублажаем вас, святителие Богоблаженнии, Феодоре и Иоанне,/ в песнех же и пениих, радующеся, славим Христа,/ даровавшаго вам благодать исцелений/ и граду нашему Суждалю великое в вас утверждение.

Ин тропарь святителей Иоанна и Феодора Суздальских, древний

глас 8

Яко апостолом единонравнии,/ и учителие Суждальстей стране,/ и целителие душам и телесем предобрии,/ и служителие Божий благоприятный,/ к ракам честных мощей ваших притекающе,/ святителю великий Иоанне и Феодоре Богоблаженнии,/ сошедшеся днесь, любовию память вашу светло празднуем в песнех и пениих,/ радующеся и Христа славяще,/ Иже таковую благодать даровавшаго исцелений/ и граду Суждалю великое утверждение.

Кондак святителей Иоанна и Феодора Суздальских

глас 8

Б ожественных и пречестных святителей Христовых и чудотворцев Иоанна и Феодора,/ вернии, поюще, да ублажим, / яко днесь, в память их притекающе к ракам мощей их, / молим многообразных нас обстояний избавити, да вопием вам:/ радуйтеся, граду нашему и Церкви Христовей великое утверждение.

Ин кондак святителей Иоанна и Феодора Суздальских

глас 8

Яко добродетелей учители,/ молитвами вашими подаете чтущим вас любовию/ добродетелей исправление/ и соблазнов избавление.

Молитва святителям Феодору и Иоанну Суздальским

О велицыи угодницы Христовы и чудотворцы, святителие Феодоре и Иоанне! Се мы, недостойнии и грешнии, скорбьм многими угнетаемии, к вам усердно прибегаем и с упованием крепким молимся: отцы благомилостивии и благопослушливии, милостивно услышите ныне глас наш молебный, и потщитеся на помощь нашу, и, яко при жизни вашей всем скорбящим и озлобленным помощницы и утешителие бысте, тако и ныне любовь вашу к нам явите благодатным действом богоприятных молитв ваших, претворяюще скорбь нашу на радость, печаль же на утешение, вся бо можете о укрепляющем вас Христе, Егоже вернии служителие бысте, от Негоже приявше вся обетованная благая, низпослите и нам великую и богатую милость Господню, да воспоем и прославим дивнаго во святых Своих Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.


Назад к списку